Siirry pääsisältöön

Iltalenkki Villenpirtille 21.7.2015

Koleassa kesäsäässä on viime päivinä ollut havaittavissa muutos. Pelkkä koleus on muuttunut koleaksi sateeksi. Ainakin Pohjois-Pohjanmaalla on satanut viimeiset kaksi päivää, tosin niitä edelsi yksi edes vähän lämpimämpi päivä. Minulle tämä toki sopii, kun joudun nämäkin heinäkuun viikot istumaan "kesäkonttorissa" töiden ääressä. Eipähän tarvitse hikoilla. Enkä muutenkaan ole kovin suuri helteiden ystävä. Enkä pelkää sadettakaan.

Sen verran alkoi eilissäpäivänä seinät kaatumaan päälle, että seitsemän maissa illalla päätin että lähden vielä samana päivänä käymään Villenpirtillä, jonne olisi pienen autosiirtymän jälkeen n. 5 km kävelymatka. Metsähallituksen ylläpitämä Villenpirtti on sikäli tuttu paikka, että lähimaastoissa tuli käytyä ahkerasti hirvimetsällä silloin, kun vielä hirviä metsästin. Koskaan en kämpällä ehtinyt käymään, mutta hirviporukastamme usein joku yöpyi kämpällä jahtireissujen yhteydessä. En ollut myöskään tullut ajatelleeksi, että kämppä sijaitsee niinkin lähellä Livon kylää, jossa on edellisinä kesinä tullut vietettyä aikaa enemmänkin.

Kartalta katsottuna kämpälle vaikutti johtavan varsin selkeä polku tai tieura. Sitähän se oli myös käytännössä. Vanha kärrytien pohja kulki isojen suoalueiden ympäröimiä metsäalueita pitkin hyvin suoraviivaisesti aina autiotuvalle saakka. Kenkiä ei juuri tarvinnut kastella. Ilmeisesti kyseessä oli joku vanha kärrytie, sillä karttassa sen kohdalla oli merkintä "läskitie". Liittynee jotenkin alueen vankkaan savottahistoriaan, kuten myös Kairankiertäjä pohtii blogissaan. Päätalot lukeneelle savottahistoria on mielenkiintoista, ja joskus paremmalla ajalla olisi mielenkiintoista perehtyä tarkemmin myös tämän alueen historiaan. Melko suuret asumattomat alueet jäävätkin Livontien, Ranuantien ja Kelankyläntien väliseen kolmioon. Mutta kiitos entisten ja nykyisten savottamiesten, ura pysynyt auki ja näytti olevan myös enduro- ja mönkijäkuskien suosiossa. Myös maastopyörällä tuota tasaista pätkää olisi mukava paahtaa menemään. Ja läskitien ajamiseen myös läskipyörä olisi ilman muuta omiaan.


Tiepohjaa

Lähtiessäni kesäkortteerista oli myös sade lakannut ja illasta näytti tulevan poutainen.  Kuiva keli kestikin siihen asti, että ehdin tutustua kämppään ja virittää nuotion kämpän pihalle. Sitten tuli ihan kunnon sadekuuro, joka kesti sen puolituntisen mikä minulla kului kahvinkeittoon ja makkaranpaistoon. Onneksi olin ottanut sadetakin repun taskuun. Koira ei tykännyt ollenkaan sateesta, ja sinnehän se minun jalkoihini käpertyi nauttimaan sadetakin tuomasta pienestä suojasta. Kämppä itsessään oli oikein viihtyisä ja siisti, joskus pitäisi käydä siellä myös yöpymässä.

Paluumatkalla ei sade häirinnyt. Maisemaan alkoi nousemaan kaunista sumua, ja metsä oli todella hiljainen. Puoli tuntia ennen vuorokauden vaihtumista olin takaisin kesänviettopaikallamme. 


Villenpirtti

Tulipaikka

Liiteri ja käymälärakennus


Laveri houkutteli oikaisemaan

Kamina

Joskus on ollut hienoja vieraskirjoja

Ikkunasta ulos

Eteinen
Sataa

Koira tuli sateensuojaan
 
Polku ainakin erottuiKommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lundhags Avhu Pant - mukavat jokapaikanhousut

Keväällä ostoskoriini tarttui XXL:stä Lundhagsin Avhu -housut. Heti tämän jälkeen nämä housut vaikuttivat tarttuvan jalkoihini, sillä viimeisten parin-kolmen kuukauden aikana en ole juuri muita housuja vapaa-ajalla pitänytkään. Oikeastaan ainoa paikka, jossa olen joutunut jotkut muut housut jalkoihini vetämään, ovat toimisto, asiakastapaamiset sekä remonttipuuhat. Remonttihommissakin nämä olisivat mitä mukavimmat, mutta sotkeutumisen ja rikkoutumisen riski on liian suuri.

Avhut ovat riittävän kevyet ja jalassa erittäin mukavat. Mukavuutta tuo (ainakin minun alaruumiiseni) sopiva leikkaus sekä toimivat joustopaneelit polvissa ja takamuksessa. Pidän myös siitä, että tuuletusaukot on sijoitettu lahkeiden sivujen sijasta etupuolelle. Mielestäni tämä ratkaisu on tehokkaampi tapa ehkäistä jalkojen hikoamista etenkin sisätiloissa.

Housujen päämateriaali on polyesterin ja puuvillan sekoitusta (65/35) ja joustomateriaali sisältää puolestaan polyesteria, nylonia ja elastaania (60/30/10). Materi…

Karut mutta mukavat Lundhagsit

Tuote: Lundhags High Professional Opti –vaelluskenkä Paino: n. 900 g / kenkä Varren korkeus: 30 cm

Kuten jo aiemmin kirjoitin, päätin hankkia elämäni ensimmäisiksi oikeiksi vaelluskengiksi  Erä-lehden testivoittajan isoveljet, eli pitkävartiset Lundhagsin High Professionalit. Lestivalikoimasta leveälestisempi Opti –malli tuntui sopivimmalta kuin tavallinen malli. Seuraavassa yritän luoda pikakatsauksen saappaiden ominaisuuksiin ja käyttökokemuksiin.

Helmiku... eikun maaliskuun pyrähdyksiä

Huhhuh, onpas tämä kevät ollut melkoista suhaamista, koko maaliskuu on mennyt niin että hujahti. Puolisokin tuossa eilissäpäivänä kattoi pöytään kakkukahveja, ja kahvien jälkeen alkoi arvuuttelemaan, että mikäköhän päivä tänään mahtaisi olla ja että mistä hyvästä nyt kakkukahveja juotiin. Ilmeisesti alitajunta laahaa kuukauden jäljessä, sillä aloin ihan tosissaan miettimään, että mikähän merkkipäivä sijoittuikaan helmikuun loppuun .No muutaman piinaavan sekunnin päästä tokenin taas tähän ajastaikaan ja kasvot punaisina jouduin tunnustamaan, että olin unohtanut hääpäivämme. Kyllä nolottaa vieläkin. Kiitos kuuluu taas vaimolle kärsivällisyydestä.

Kevääseen ja kesään on tässä tullut valmistauduttua myös varustepuolella (siitäkin huolimatta, että tässä kuussa ei pitänytkään mitään hankkia). Minulle kävi taas ns. sulovilenit, sillä XXL:n tarjous kotateltasta (Helsport Nordmarka 6) oli vastustamaton. Perheretkiä ajatellen löysin Tori.fi:stä sopivaan hintaan myös kauan hakemani käytetyn Deu…