Siirry pääsisältöön

Lähiretkikohteena Sammakkosuon luontopolku

Viime vuosina omaksi keskitalven traditiokseni on muodostunut Sammakkosuon luontopolulla ja lintutornilla pistäytyminen joulunpyhinä. Kohde sijaitsee Olvassuon luonnonsuojelualueen pohjoispäässä, sopivasti n. 20 km automatkan päässä Pudasjärven keskustasta, ja tarjoaa mukavat mahdollisuudet päästä sukeltamaan Koillismaalaiseen suoluontoon.

Sammakkosuon lintutorni 2016

Opastaulu P-paikalla

 Luontoon.fi toteaa luontopolusta seuraavaa:
Sammakkosuon luontopolku, 1,5 km, on Olvassuon pohjoisosassa sijaitseva pistopolku. Tauluissa esitellään suota ja suoluontoa. Polun päässä on laavu sekä lintutorni, josta aukeaa näkymä Resu-Sammakon rimmikoille ja aavalle Sammakkosuolle. Polku on pitkostettu ja merkitty maastoon valkoisin maalimerkein.
  • Palvelut: Sammakkosuon laavu tulentekopaikkoineen ja kuivakäymälöineen sekä Ruottisenharjuntien pysäköintialue.
  • Nähtävää: Lintutorni.
Sammakkosuon reunaan on helppo poikeata vaikka "pyhäkamppeissa". Hyvä pitkostus ja lyhyt kävelymatka tekevät kohteesta helpon myös lasten kanssa liikkumiseen. Talvella P-paikkaa ei pidetä auki, joten auto täytyy jättää Ruottisenharjun tien varteen.

Pitkostusta (kuva vuodelta 2015)
Luontopolku lintutorneineen ja laavuineen tarjoaa mitä mainioimman mahdollisuuden päästä tuijottelemaan hetkeksi aapasuon avaruutta, ja ehkä ainakin mielessään kuvitella vieressä avautuvan 270 km2 erämaa-alueen sisäänsä imaisevaa hiljaisuutta. Suomaisema tarjoaa ihastelemista ja ihmettelemistä kaikkina vuodenaikoina!

Laavu sydäntalvella
Tulet (2015)

Ensimmäisen kerran olen paikalla käynyt ehkä 10 vuotta sitten, sen jälkeen useita kertoja. Viime vuonna kävimme pariinkin otteeseen eri kokoonpanoilla paistamassa laavulla makkaraa ja ihmettelemässä kirpeää pakkasta. 



Kevätulvia 2008

Tällä kertaa tein pienen hiihtolenkin suolle. Päivä oli lyhimmillään, ja satuin suolle juuri hämärän ja pimeän taitteessa. Oli hienon näköistä kun taivas kirkastui ja joka puolelta lumen pinnasta alkoi nousta sumua.
Iltapäivän hämärää 2016


Kävin lintutornissa katselemassa maisemaa, ja paistoin laavulla makkarat.

Pimeän laskeuduttua, hiihtelin otsalampun valossa autolle. Olvassuolle olisi lähdettävä joskus ajan kanssa hiihtelemään.

Vuodet eivät ole veljiä keskenään:
Maisema lintutornista 25.12.2014

Maisema lintutornista 26.12.2015
Maisema lintutornista 25.12.2016






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Parkanon Talvikas - Kelpo saapas vaihtelevaan talveen

Taisi olla taaksepäin laskettuna toisen tai kolmannen kesän välisenä harmaana aikana, kun tuli tarve hankkia saappaat joilla tarkenisi tarpeen tullen pakkaskeleissäkin, ja joiden pohja ei olisi hengenvaarallisen liukas. Metsälenkkejä koiran kanssa, satunnaisia metsäsuksilenkkejä, lasten kanssa ulkoilua. Toisin sanoen mukavat, käytössä kestävät liikkumis- ja olokengät talveen. Siinä prinsiippejä kenkien hankinnalle. Kävin kokeilemassa monia kevytsaappaita mm. Hongkongin ja Motonetin valikoimasta. Samoin tilasin kokeiltavaksi myös paljon kehutut Muckbootin talvisaappaat. Muckbootien varret olivat minun lyhyisiin sääriini liian pitkät, ja kengät olivat muutenkin ehkä liian jämerää tekoa minun tarpeisiini. Kevytsaappaat olivat sinänsä hyviä (ja halpoja), mutta niistä, kuten Muckbooteistakin puuttui hiihtorantti, jota tarvitsisinn käytössäni olevilla suksilla hiihtämiseen. Nokian huopavuorisaappailla olen hiihtänyt ja kävellyt pienen ikäni. Ne täyttävät asiansa, ja etenkin irrallinen hu

Karut mutta mukavat Lundhagsit

T uote: Lundhags High Professional Opti –vaelluskenkä Paino: n. 900 g / kenkä Varren korkeus: 30 cm Kuten jo aiemmin kirjoitin, päätin hankkia elämäni ensimmäisiksi oikeiksi vaelluskengiksi   Erä-lehden testivoittajan isoveljet, eli pitkävartiset Lundhagsin High Professionalit. Lestivalikoimasta leveälestisempi Opti –malli tuntui sopivimmalta kuin tavallinen malli. Seuraavassa yritän luoda pikakatsauksen saappaiden ominaisuuksiin ja käyttökokemuksiin.

Lundhags Avhu Pant - mukavat jokapaikanhousut

Keväällä ostoskoriini tarttui XXL:stä Lundhagsin Avhu -housut. Heti tämän jälkeen nämä housut vaikuttivat tarttuvan jalkoihini, sillä viimeisten parin-kolmen kuukauden aikana en ole juuri muita housuja vapaa-ajalla pitänytkään. Oikeastaan ainoa paikka, jossa olen joutunut jotkut muut housut jalkoihini vetämään, ovat toimisto, asiakastapaamiset sekä remonttipuuhat. Remonttihommissakin nämä olisivat mitä mukavimmat, mutta sotkeutumisen ja rikkoutumisen riski on liian suuri. Avhut ovat riittävän kevyet ja jalassa erittäin mukavat. Mukavuutta tuo (ainakin minun alaruumiiseni) sopiva leikkaus sekä toimivat joustopaneelit polvissa ja takamuksessa. Pidän myös siitä, että tuuletusaukot on sijoitettu lahkeiden sivujen sijasta etupuolelle. Mielestäni tämä ratkaisu on tehokkaampi tapa ehkäistä jalkojen hikoamista etenkin sisätiloissa. Musta kangas on joustavaa materiaalia Vetoketjulliset tuuletusaukot on hyvin sijoiteltu Housujen päämateriaali on polyesterin ja puuvillan