maanantai 3. elokuuta 2015

Kesä 2015 - Valokuidun nopeudella


Onkimassa
Viileäksi ja hyttysrikkaaksi osoittautunut heinäkuu taittui elokuulle, ja asiakkaat ja työkaveritkin alkavat pikkuhiljaa heräilemään kesänvietosta. Tämä tarkoittaa sitä, että nyt viimeistään oli aika päättää  neliviikkoiseksi venähtänyt kesälomareissu, ja palata Pirkanmaalle valmistautumaan työ-, opiskelu- ja päiväkotiarkeen. Ja kyllähän siellä odottavat myös poimuri ja ämpäri mustikkametsään pääsemistä. Kyllä on mennyt kesä nopeasti, voisi sanoa että valokuidun nopeudella. Nopeasti myös siinä mielessä, että kesäkelejä tuskin ehti huomaamaan kun ne menivät ja tulivat.

Hyvien yhteyksien päässä harvaan asutulla seudulla

Kiitos nykytekniikan, tällainenkin reissu onnistui vaikka varsinaista kesälomaa minulla oli vain viikon päivät. Meillä on periaatteessa kaksikin kesäpaikkaa Pudasjärven syrjäkylillä. Erikoista on se, että molemmista paikoista on matkaa Pudasjärven taajamaan n. 30 km. Kuitenkin molempien talojen seinään on ruuvattu purkki, johon johtaa kaapeli, jossa vilistää dataa jopa 100 megabittiä sekunnissa. Etätyöt onnistuivat siis vallan mainiosti. Tähän lystiin liittyminen on maksanut kokonaista 100 euroa, ja kuukaudessa joutuu köyhtymään 30-50 euroa.

Kuituverkkoa rakentaa ja operoi kuntaomisteinen Kairan Kuitu Oy. Hankkeessa on ollut vahvasti mukana myös Euroopan maaseuturahasto sekä JoMMA Ry. Pakko sanoa, että nyt on mennyt maaseudun kehittämisrahat oikeaan kohteeseen, kyllähän tällainen nopea ja toimintavarma tietoverkko antaa maaseudulla asuville ja sinne muuttoa harkitseville aivan valtavia mahdollisuuksia. Yhä useamman ihmisen toimisto kulkee pitkälti selkärepussa. Eikä lainkaan sovi väheksyä niitä mahdollisuuksia, joita valokuituyhteys tuo myös harvaan asuttujen alueiden palveluntuotantoon. Merkitys vain korostuu, kun yhdistetään nopeisiin yhteyksiin vielä mm. kommunikaatiosovellukset, alati paraneva kameratekniikka ja muut innovaatiot, unohtamatta tärkeintä, eli muutosta ihmisten asenteissa teknologiaa ja uusia palveluntuotantotapoja kohtaan. Mainittakoon vielä, että toisella kesäpaikalla Elisan liittymä ei ole onnistunut yhdistämään 3G-verkkoon ainakaan kahteen edellissuveen, joten mobiiliyhteyksien varaan ei olisi voinut työntekoa jättää. DNA:n yhteys sielläkin toimii paremmin, mutta joitakin kesiä sitten tilanne oli juuri päinvastoin.

Kohti syksyn touhuja

Mukavaa oli taas viettää kesä maalla, vaikka olisihan sitä ehkä vielä enemmän voinut rentoutua jos olisi ollut koko ajan oikealla lomalla. Pakko myöntää, että välillä on ollut kireänä muukin kuin siima. Mutta olipahan kuitenkin katkos normaaliarkeen ja kaupunkielämän rutiineihin, sitä vartenhan näitä maisemia aina välillä haluaa vaihtaa. Maaseudun kasvatille myös erilaiset piha- ja metsätyöt ovat parasta vaihtelua välillä niin puuduttavaan toimistonaputteluun. Oli hienoa päästä taas kokemaan pohjoisemman Suomen luontoa ja lapsuuden maisemia.  Mikä tärkeintä, nyt on omien lasten vuoro nauttia näistä maisemista ja ihmisistä mummiloissa.

Auto täynnä matkustavaisia

Sandaalit olivat kerran jalassa

Ranuan eläinpuistossa käytiin

Hieman uistelua
Villenpirtillä

Ohtavaaralla

Ohtosella

Sateensuojassa värjöttelyä

Aitta
Tervastuli mini

Tervastuli medium

Pihakukkasia
Rakennettiin lapsille onkipaikka ja aikuisille tarkkailuasemat

Lahna
Katiskoja kokemassa

Kesän maisemaa

Uudella tulipaikalla oli mukava istua iltaaKoiran ulkoilutusta

Kesäkonttori

Kalastelua


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti