Siirry pääsisältöön

Karut mutta mukavat Lundhagsit, osa II

Syyskuussa 2014 kirjoittelin blogiini noihin aikoihin hankkimistani vaelluskengistä. Koska erilaisten käyttäjäkokemusten jakaminen on mielestäni yksi sosiaalisen median parhaista puolista, täytynee siihen kekoon yrittää omakin kortensa aina silloin tällöin kantaa. Kestotestin hengessä ajattelinkin kirjoittaa tämän hetken fiiliksiä näistä kengistä.

Tästä pääset palaamaan ensimmäiseen juttuun: http://tuliltapoluilta.blogspot.fi/2014/09/karut-mutta-mukavat-lundhagsit.htmlLundhagsin High Professional Opti -kengät ovat olleet minulla käytössä nyt pian kaksi vuotta. Edelleen olen erittäin tyytyväinen tuolloiseen hankintaani. Reissu reissulta kengät tuntuvat jalassa yhä mukavammilta ja istuvammilta. Ensimmäisen Lapinreissun jälkeen en muista kenkien aiheuttaneen minulle ainoatakaan rakkoa tai hiertymää. Aivan erityisesti pidän siitä, että kengät ovat jämäkkyydestään ja varrestaan huolimatta kevyet jalassa.

Kaksi asiaa määrittelee aika pitkälle näiden kalvottomien ja vuorettomien Lundhagsien käyttömukavuutta: sukitus ja nauhoitus. 

Käytän näissä kengissä aina kahta sukkaa, alla ohutta saumatonta lineriä ja päällä paksumpaa saapassukkaa. Materiaalina suosin etenkin merinovillasekoitteita, jotka ovat loistavia hengittävyydeltään.


Nauhoitus puolestaan on asia, jonka oppii vasta käytön myötä. Minulla on ollut pientä ongelmaa säären kanssa, jota tuppaa rinkkahommissa joskus ikävästi vihlomaan. Olen tämän takia välillä miettinyt jopa siirtymistä matalampivartiseen kenkään, vaikka sinänsä pidän pitkävartisen huolettomuudesta erilaisissa olosuhteissa. Viimeisellä UKK-puiston reissulla havaitsin kuitenkin jo ensimmäisenä päivänä, että kun kiristin kengät kaksivaiheisesti niin, että alaosa melko tiukkaan ja yläosa hyvinkin löysälle, tuntui että sääreen kohdistuva rasitus jakaantui paljon paremmin eikä minkäänlaista ongelmaa ollut sen jälkeen.

No, on pientä moitteen sijaakin. Viime vuoden lopulla huomasin, että molemmat kengät olivat alkaneet ujosti naureskelemaan kärjistään. Pohjan liimaus oli alkanut pettämään, jollon oikean jalan kengän osalta havaittava irtoama on n. 40-45 mm pituinen, vasemman jalan kengän vastaavasti n. 30 mm. Kuitissa mainittu vuoden takuuaika oli mennyt jo umpeen. Toimitin kengät myyjäliikkeeseen Tampereen Scandinavian Outdoor Storeen, joka otti homman hoitaakseen. Kengät kävivät parin kuukauden reissun Ruotsissa tehtaalla, ja tulivat korjattuina takaisin. Minulle tästä ei koitunut minkäänlaisia kustannuksia. Ihan loistavaa palvelua SOS:n Tampereen myymälältä sekä kengän valmistajalta. Toivotaan, että tämä ilmeinen tyyppivika tuli tässä korjattua, ja kengät palvelevat seuraavina vuosina ilman ongelmia.


Kenkiä olen rasvaillut säännöllisesti Peevon tilan sekä Nikwaxin rasvoilla. 

Tällä kokemuksella voin kyllä edelleen suositella Lundhagsin kenkiä muillekin. Pitää jalan kuivana, märässäkin maastossa, ei ole hiostavin mahdollinen, kuivuu nopeasti, eikä tarvitse miettiä milloin kalvo menee hajalle. Vielä ei ole tullut vastaan yhtään tilannetta, jossa olisin kaivannut kalvokenkää.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lundhags Avhu Pant - mukavat jokapaikanhousut

Keväällä ostoskoriini tarttui XXL:stä Lundhagsin Avhu -housut. Heti tämän jälkeen nämä housut vaikuttivat tarttuvan jalkoihini, sillä viimeisten parin-kolmen kuukauden aikana en ole juuri muita housuja vapaa-ajalla pitänytkään. Oikeastaan ainoa paikka, jossa olen joutunut jotkut muut housut jalkoihini vetämään, ovat toimisto, asiakastapaamiset sekä remonttipuuhat. Remonttihommissakin nämä olisivat mitä mukavimmat, mutta sotkeutumisen ja rikkoutumisen riski on liian suuri.

Avhut ovat riittävän kevyet ja jalassa erittäin mukavat. Mukavuutta tuo (ainakin minun alaruumiiseni) sopiva leikkaus sekä toimivat joustopaneelit polvissa ja takamuksessa. Pidän myös siitä, että tuuletusaukot on sijoitettu lahkeiden sivujen sijasta etupuolelle. Mielestäni tämä ratkaisu on tehokkaampi tapa ehkäistä jalkojen hikoamista etenkin sisätiloissa.

Housujen päämateriaali on polyesterin ja puuvillan sekoitusta (65/35) ja joustomateriaali sisältää puolestaan polyesteria, nylonia ja elastaania (60/30/10). Materi…

Karut mutta mukavat Lundhagsit

Tuote: Lundhags High Professional Opti –vaelluskenkä Paino: n. 900 g / kenkä Varren korkeus: 30 cm

Kuten jo aiemmin kirjoitin, päätin hankkia elämäni ensimmäisiksi oikeiksi vaelluskengiksi  Erä-lehden testivoittajan isoveljet, eli pitkävartiset Lundhagsin High Professionalit. Lestivalikoimasta leveälestisempi Opti –malli tuntui sopivimmalta kuin tavallinen malli. Seuraavassa yritän luoda pikakatsauksen saappaiden ominaisuuksiin ja käyttökokemuksiin.

Itse tehty risukeitin

Materiaali: Ruostumaton teräs
Paino: 282 g
Mitat: 120 x 180 mm (+ ruuvit)

Valmistus

Erätulilla-ohjelman retkinikkarissa esitelty Tee-se-itse -risukeitin innosti minutkin askartelemaan. Ikean ja Nekalan K-Raudan kautta rautasahahommiin. Rälläkän puutteessa päätin kuitenkin yksinkertaistaa mallia hieman. Vedon parantamiseksi kiinnitin ostamani ruuvauslevyt siipimuttereilla Ikean keittiövälinetelineen kylkeen ja leikkasin pihdeillä muutamia ilma-aukkoja isommaksi.


Lopputulos ei ollut kovin kaunis, mutta sepä ei ollut tavoittenakaan. Tavoitteena oli saada toimiva risukeitin, jolla voi kiehauttaa metsäreissuilla kahvivedet tarvitsematta sytyttää kunnon nuotiota tai tarvitsematta kantaa kaasukeitintä tai spriipoltinvälineitä mukana. Siinä tavoitteessa onnistuin. Parin testikäytön jälkeen olen vakuuttunut että tämä häkkyrä kuuluu jatkossa vakiokalustooni isommilla ja pienemmillä reissuilla.

Sytyttäminen ja polttoaine


Olen todennut, että jos poltettavia risuja ja käpyjä on helposti saatavilla, …