Siirry pääsisältöön

Parkanon Talvikas - Kelpo saapas vaihtelevaan talveen

Taisi olla taaksepäin laskettuna toisen tai kolmannen kesän välisenä harmaana aikana, kun tuli tarve hankkia saappaat joilla tarkenisi tarpeen tullen pakkaskeleissäkin, ja joiden pohja ei olisi hengenvaarallisen liukas. Metsälenkkejä koiran kanssa, satunnaisia metsäsuksilenkkejä, lasten kanssa ulkoilua. Toisin sanoen mukavat, käytössä kestävät liikkumis- ja olokengät talveen. Siinä prinsiippejä kenkien hankinnalle.

Kävin kokeilemassa monia kevytsaappaita mm. Hongkongin ja Motonetin valikoimasta. Samoin tilasin kokeiltavaksi myös paljon kehutut Muckbootin talvisaappaat. Muckbootien varret olivat minun lyhyisiin sääriini liian pitkät, ja kengät olivat muutenkin ehkä liian jämerää tekoa minun tarpeisiini. Kevytsaappaat olivat sinänsä hyviä (ja halpoja), mutta niistä, kuten Muckbooteistakin puuttui hiihtorantti, jota tarvitsisinn käytössäni olevilla suksilla hiihtämiseen. Nokian huopavuorisaappailla olen hiihtänyt ja kävellyt pienen ikäni. Ne täyttävät asiansa, ja etenkin irrallinen huopavuori olisi ehdoton, jos etsisin kenkiä vaativampaan käyttöön. Toisaalta Nokian malleista tuli kyseeseen lähinnä kävelyyn paremmin soveltuvat Naalit, jotka tiesin kuitenkin hieman liian raskassarjalaiseksi käyttötarpeisiini nähden.

Jostakin syystä olen mieltynyt erityisesti nahkaisiin kenkiin. Nahka materiaalina tuo jotenkin paremman fiiliksen, kuin neopreeni, muovi, kumi tai moni muu sinänsä käyttökelpoinen ja tarpeeseen suunniteltu materiaali. Mielestäni nahkakenkä on useimmiten myös tyylikäs. Sitäpaitsi kenkien huoltaminen on hyvää puhdehommaa jos tylsyys iskee.

Käyttö vain parantaa nahkasaappaiden mukavuutta ja ulkonäköä
Pirkanmaalaisen kenkävalmistajan TopMan-tuoteperheeseen kuuluva Parkanon Talvikas vaikutti täyttävän omat tarpeeni kohtuullisen hyvin. Oikeastaan lähtökohtaisesti ainoa miinuspuoli oli kiinteä vuori, jonka kuivattaminen olisi tietenkin hankalampaa kuin irrotettavien huopien. Nahkan saa vedenpitäväksi, ja Porelle-kalvon pitäisi varmistaa tämän lisäksi myös hengittävyyttä. Tämmöiset sitten tilasinkin.

Sovituksen jälkeen vaihdoin vielä kokoa pienempään, mutta ostopäätös oli helppo. Tästä uskoin saaneeni itselleni pitkäikäiset ja monikäyttöiset saappaat. Päätin, että ostan raskaamman sarjan hiihtokengät tarvittaessa erikseen. Normaali kengänkokoni on 43, sellaiset ostin nytkin. Talvikkaissa mitoitus on sellainen, että oman jalkani lisäksi numeron 43 saappaaseen mahtuu helposti myös alussukka ja villasukka.

Porelle-kalvon ja nahan yhdistelmästä ei moitteen sanaa

 Mitä sitten tuolla reilulla puolellatoistasadalla eurolla sain? Sain talvikengät, jotka ovat
+ erittäin mukavat jalassa ja riittävän hyvät kävellä (vrt. ohutpohjaisemmat Nokian huopikkaat)
+ vedenpitävät ja riittävän lämpimät
+ perinteisempiin (Finngrip) eräsiteisiin sopivat
+ yllättävän kevyet
+ mielestäni tyylikkäämmät kuin kumisaappaat
+ kotimaiset

Mitä parantaisin?
- irrotettava vuori varmistaisi kengän käyttökelpoisuuden myös oikealla hiihtoreissulla
- mitkään superlämpimät nämä eivät minun jalassani ole, mutta "normaaliin" käyttöön riittävät
- pitopohja ei kyllä korvaa nastoja
- varrensuussa voisi olla enemmänkin kiristysvaraa

Yhteenvetona voisi sanoa, että oikeastaan sain sen mitä tilasin. Parkanolaiset ovat vapaa-ajalla käytössäni koko talvikauden, kävely- ja hiihtolenkeistä pihalla hengailuun. Kengät toimivat mukavasti myös kovimpien pakkasien aikaan pyöräillessä. En voi väittää, että jalkojani olisi palellut häiritsevästi näiden parin vuoden aikana, mutta enpä ole jänispassissa seisonutkaan

Pohjan pitävyys on tasoa "ok"

Pohjallinen on mukava ja melko lämmin
Linkki valmistajan sivuille: http://www.topman.fi/media/talvikas

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Karut mutta mukavat Lundhagsit

T uote: Lundhags High Professional Opti –vaelluskenkä Paino: n. 900 g / kenkä Varren korkeus: 30 cm Kuten jo aiemmin kirjoitin, päätin hankkia elämäni ensimmäisiksi oikeiksi vaelluskengiksi   Erä-lehden testivoittajan isoveljet, eli pitkävartiset Lundhagsin High Professionalit. Lestivalikoimasta leveälestisempi Opti –malli tuntui sopivimmalta kuin tavallinen malli. Seuraavassa yritän luoda pikakatsauksen saappaiden ominaisuuksiin ja käyttökokemuksiin.

Itse tehty risukeitin

Materiaali: Ruostumaton teräs Paino:  282 g Mitat: 120 x 180 mm (+ ruuvit) Valmistus Erätulilla-ohjelman retkinikkarissa esitelty Tee-se-itse -risukeitin innosti minutkin askartelemaan. Ikean ja Nekalan K-Raudan kautta rautasahahommiin. Rälläkän puutteessa päätin kuitenkin yksinkertaistaa mallia hieman. Vedon parantamiseksi kiinnitin ostamani ruuvauslevyt siipimuttereilla Ikean keittiövälinetelineen kylkeen ja leikkasin pihdeillä muutamia ilma-aukkoja isommaksi. Lopputulos ei ollut kovin kaunis, mutta sepä ei ollut tavoittenakaan. Tavoitteena oli saada toimiva risukeitin, jolla voi kiehauttaa metsäreissuilla kahvivedet tarvitsematta sytyttää kunnon nuotiota tai tarvitsematta kantaa kaasukeitintä tai spriipoltinvälineitä mukana. Siinä tavoitteessa onnistuin. Parin testikäytön jälkeen olen vakuuttunut että tämä häkkyrä kuuluu jatkossa vakiokalustooni isommilla ja pienemmillä reissuilla. Sytyttäminen ja polttoaine Olen todennut, että jos poltettavia risuja ja käpyjä o...